Romanian Urban Index - Sistem independent de monitorizare al serviciilor publice

Cod SMIS - 113123. Perioada de implementare: 31.07.2018 - 30.11.2019

Beneficiar: Centrul pentru Dezvoltare Urbana si Teritoriala

 

Benchmarking pentru municipii!

Benchmarking-ul reprezinta un proces structurat pentru compararea serviciilor publice ale unor primarii de municipii cu practici similare identificate din alte primarii si implementarea celor mai bune idei in procesele proprii. In cazul nostru, benchmarking-ul este un model de imbunatatire a calitatii serviciilor publice.

Cum procedam:

 1. Comparam indicatori de performanta sau calitate ai serviciilor publice (ex: frecventa de circulatie a unui tramvai, timpul de solutionare a unei avarii la reteaua electrica etc.) din mai multe municipii;
 2. identificam cele mai bune rezultate;
 3. vedem care sunt cauzele – ce s-a facut bine care au dus la aceste rezultate bune si
 4. invatam din experienta acelora care performeaza.

Obiectivul general al proiectului

Implementarea unui instrument de monitorizare de tip benchmarking urban adresat principalelor municipii din Romania, pentru ca acestea sa-si poata poata compara performanta in livrarea serviciilor publice la nivel local, in vederea facilitarii proceselor de transfer de cunostinte si adaptare la necesitaþile locale pentru a se raporta la standarde comune de calitate si performanta.

Obiectivele specifice ale proiectului

 Dezvoltarea capacitatii a 8 ONG-uri de a monitoriza si evalua capacitatea autoritaþilor publice locale de a furniza serviciile publice la nivel local.

 1. Realizarea unor standarde de benchmarking urban (bazate pe indicatori comparabili) necesare pentru realizarea unei imagini de ansamblu, comparative la nivelul principalelor orase din Romania cu privire la livrarea serviciilor publice.
 2. Dezvoltare capacitatii ONG-urilor locale de a formula recomandari de politici publice pentru imbunataþirea serviciilor publice livrate la nivel local, in 8 municipii selectate dintre principalele municipii din Romania.

La nivel national, serviciile publice sunt livrate la parametri de calitate si standarde de cost diferite, municipiile din Romania, neavand instrumente de comparatie pentru a-si putea imbunatati prestarea diferitelor servicii publice.  

Rezultate preconizate:

 • Set de rapoarte in domeniul livrarii serviciilor publice la nivelul municipiilor elaborate de ONG-uri locale;
 • Propuneri / recomandari de politici publice in domeniul serviciilor publice locale elaborate de ONG-uri;
 • Parteneriate de colaborare intre autoritaþi publice locale (municipii) si ONG-uri locale in vederea implementarii metodologiei de benchmarking;
 • Set de indicatori propusi pentru monitorizarea si evaluarea livrarii serviciilor publice la nivel local;
 • Personal din cadrul a 8 ONG-uri instruite in domeniile: benchmarking, evaluarea si monitorizarea implemtarii politicilor publice;
 • Implementarea unui instrument (platforma online) si a unei metodologii care faciliteaza procesul de benchmarking / evaluare & monitorizare la nivelul municipiilor din Romania;
 • Raport anual de benchmarking urban in domeniul serviciilor publice locale la nivelul municipiilor din Romania.

 

Contacte: www.cdut.ro / office@cdut.ro / +4 0732 169 061

Competenta face diferenta!

Proiect selectat în cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 cofinantat de Uniunea Europeana, din Fondul Social European. Valoarea totala a proiectului este 608.162,67 lei, cofinantarea asigurata de Uniunea Europeana este 500.543,34 lei. Finantarea nationala este 95.456,08 lei. Cofinantarea CDUT este de 12.163,25 lei.

Continutul acestei pagini nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.