Urban Energy 100%

Scop:

Identificarea si evaluarea problemelor în zonele cu probleme de acces la surse de din sectoarele 3, 4 si 5 ale Municipiului Bucuresti si identificarea de solutii clasice sau alternative pentru rezolvarea acestora.

Obiective:

  1. Identificarea zonelor cu probleme de acces la surse de energie în MB si realizarea unei harti a acestora prin prisma tipologiei problemelor.
  2. Realizarea unui index de probleme si solutii (clasice si alternative) în sensul cresterii accesului la energie electrica.
  3. Dezvoltarea unui plan de actiune pentru o zona pilot.
  4. Elaborarea unui policy-paper referitor la accesul la energie electrica în MB.

Rezultate:

Harta si baza de date a Zonelor Urbane Defavorizate din sectoarele 3, 4, 5 ale Municipiului Bucuresti

Policy Brief Nr.01 / 2017: "Accesul la surse de energie in Zonele Urbane Defavorizate din sectoarele  3, 4, 5 ale Municipiului Bucuresti" 

Aceasta pagina este parte a proiectului "Urban Energy 100%", realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation si Enel Romania.

        


În parteneriat cu


   

 

 

Harta Zonelor Urbane Defavorizate - sectoarele 3,4,5 ale Municipiului Bucuresti

Harta zonelor urbane defavorizate este un rezultat direct al proiectului Urban Energy 100%. 

Studiul a pornit  de la analiza zonelor cu probleme de electrificare, insa natura problemelor ne-a ghidat analiza catre fenomene precum saracia energetica in zonele defavorizate din mediul urban.

Punctul de plecare in acest studiu a fost Atlasul Zonelor Urbane Marginalizate elaborat de Banca Mondiala care a fost suprapus cu datele cadastrale existente.

Datorita obiectivelor proiectului definitia zonei urbane defavorizate este mult mai restrictiva comparativ cu studiul Bancii Mondiale si tine cont de un numar mult mai limitat de criterii. Motivele din spatele acestei limitari tin in principal de echilibrarea resurselor cu rezultatele, astfel incat cele din urma sa fie relevante. In contextul proiectului nostru zona urbana defavorizata reprezinta acea zona urbana in care accesul la resurse si servicii publice de baza este limitat datorita unor elemente de configurare urbanistica si a infrastructurii, dar si social-economice.

In urma proiectului, CDUT a analizat si identificat 32 de zone urbane defavorizate in sectoarele 3, 4 si 5 ale Municipiului Bucuresti. Multe dintre aceste zone sunt relativ necunoscute la nivelul cetatenilor si uneori chiar si al decidentilor locali.

Limitarea la 32 de zone si la sectoarele mentionate a fost data de capacitatea de identificare a zonelor in restul sectoarelor in timpul alocat analizei si in acelasi timp de capacitatea de a corela datele referitoare la consum cu datele teritoriale. Nu consideram deci, sub nici o forma, aceasta lista ca fiind una exhaustiva, atingerea acestui obiectiv depasind resursele disponibile pentru implementarea acestui proiect, insa consideram aceasta documentare ca fiind esentiala pentru o buna intelegere a problemelor si elaborarea de politici si actiuni eficiente si eficace.

Pentru o descriere completa a studiului puteti accesa policy brief-ul "Accesul la surse de energie in Zonele Urbane Defavorizate din sectoarele  3, 4, 5 ale Municipiului Bucuresti"