Despre CDUT

Misiune

Centrul pentru Dezvoltare Urbana si Teritoriala (CDUT) a fost infiintat in anul 2014 de o echipa de experti, ca raspuns la nevoia continua de dezvoltare interdisciplinara si adaptare a domeniului planificarii urbane si teritoriale pentru a putea face fata provocarilor de dezvoltare urbana si teritoriala la nivel national si european.

CDUT isi propune crearea unei platforme care sa poata oferi suportul si instrumentele necesare identificari nevoilor si fructificarii oportunitatilor la nivel urban si teritorial, si sa contribuie activ la dezvoltarea domeniului urbanismului si amenjarii teritoriului la nivel national si international prin intermediul unei abordari interdisciplinare in rezolvarea problemelor de actualitate si in dezvoltarea de noi concepte teoretice aplicabile in practica.

 

Viziune

In viziunea noastra dezvoltarea urbana si teritoriala reprezinta bazele unei dezvoltari integrate care poate asigura atingerea tintelor stabilite la nivel european prin strategia Europa 2020 si poate duce la o coeziune teritoriala reala.

In perspectiva CDUT activitatile ce tin de dezvoltarea urbana si teritoriala nu se pot desfasura intr-un vid decizional unisectorial. De aceea sustinem activ dezvoltarea acestor domenii in mod interdisciplinar. Acest model de dezvoltare este singurul care poate asigura in contextul de astazi o dezvoltare spatiala corerenta si coordonata.

Initiativele precum European Spatial Development Perspective si introducerea pe lista prioritatilor internationale europene a dimensiunii coeziunii teritoriale arata o preocupare crescanda pentru o dezvoltare urbana si teritoriala integrata, intersectoriala bazata pe structuri de guvernanta teritoriala tot mai complexe, acestea din urma depasind limitele statelor prin intermediul cooperarii internationale.

In acest context CDUT considera absolut necesara dezvoltarea unei expertize solide in domeniu, bazata pe cercetare, inovare si schimbul liber de cunostinte si resurse, ca elemente de baza pentru dezvoltarea relatiilor de cooperare teritoriala ce pot contribui la coeziunea teritoriala la nivel european.